Zeka Testleri

CAS (Cognitive Assesment System)

CAS testi 5-17 yaş grubu çocukların bilişsel işlemlerdeki yeterliliğini değerlendiren bir zeka ve yetenek bataryasıdır. 4 ölçek ve 12 alt testten oluşur. Test yapılan bireyde; planlama, dikkat, eşzamanlılık ve ardıl bilişsel işlemler değerlendirilir. CAS 5-7 ve 8-17 yaş olarak iki ayrı form şeklinde düzenlenmiştir. Uygulama bir ila iki saat arasında sürmektedir.

CAS uygulama alanları:

  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların değerlendirilmesi,
  • Öğrenme güçlüğü olanların değerlendirilmesi
  • Başarının önceden kestirilmesi,
  • Zihinsel engelli olanların değerlendirilmesi,
  • Travmatik beyin hasarı olanların değerlendirilmesi,
  • Üstün zekalı çocukların değerlendirilmesi,
  • Planlama problemleri olanları belirleme

Goodenough-Harris Adam Çizme Testi

4-10 yaş arası çocuklar için standardize edilmiş bir zeka testidir. Çocuktan bir insan resmi çizmesi istenir ve bu resim üzerinden değerlendirme yapılır.

Dikkat ve Algı Testleri

Benton Görsel Bellek – Algı Testi

8 yaşı üzeri çocuklara ve yetişkinlere uygulanabilir. Görsel bellek, görsel algı ve ince motor (gördüğünü çizebilme) becerilerini ölçer. Gösterilen şeklin çizilmesi istenir bu şekiller üzerinden değerlendirme yapılır. Disletik çocukların, özllikle disgrafisi olan çocukların, görsel-motor algı alanında sıklıkla sıkıntı yaşadıkları unutulmamalıdır.

Bender-Gestalt Görsel Motor Algı Testi

6 yaş 6 ay ve 12 yaş 11 ay aralığındaki çocuklara uygulanmaktadır. Çocuktan kendisine gösterilen şekilleri çizmesi istenir. Gördüğünü çizebilme becerisinin değerlendirildiği b testte, çocuğun çizimleri değerlendirilir ve algısal olarak sıkıntı yaşadığı alanlar ortaya konur. Disletik çocukların, özllikle disgrafisi olan çocukların, görsel-motor algı alanında sıklıkla sıkıntı yaşadıkları unutulmamalıdır.

Gelişimsel Değerlendirme ve Gelişimsel Tarama Testleri

Portage Gelişimsel Değerlendirme Envanteri

0 -6 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Çocuğun, sosyal alanda, dil alanında, bilişsel alanda ve fiziksel alanda yaşıtlarına göre gelişimini değerlendirir. Çoğunlukla çocukların gelişimlerinin takibinde kullanılır. Yaşıtlarının gerisinde olduğu bir alan ortaya çıkarsa, bu alanın desteklenmesi yönünde eğitim önerilir.

Ankara Gelişimsel Tarama Envanteri (AGTE)

0-6 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Dil-bilişsel, ince motor, kaba motor ve sosyal beceri-özbakım alanlarında çocuğun yaşıtlarına göre gelişimini değerlendirir. Çoğunlukla anneden veya çocuğun bakımından sorumlu kişiden alınan bilgilere göre doldurulur. Çocuğun, yaşıtlarının gerisinde olduğu bir alan çıkarsa bu alanda daha detaylı bir değerlendirme faydalı olacaktır.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi

4-6 yaş arasına uygulanan bu test, çocuğun akademik hayata başlamaya hazır olup olmadığını ölçer. Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar ve Kopya Etme şeklinde altı bölümden oluşmaktadır. Değerlendirme sonunda çocuğun okula başlamaya uygun bilgiye sahip olduğu veya olmadığı ortaya çıkar. Aile bu sonuçlara göre yönlendirilir.

Gessell Gelişim Figürleri

1-7 yaş arası çocuklara uygulanır. Çocuğun, kolaydan zora doğru sıralanmış şekilleri çizmesi istenir. Görsel algıyı ölçme amaçlı olsa da, gördüğünü çizebilme becerisini de ölçen bir testtir. Çocuğun çizimleri değerlendirilir ve buna göre çocuğun zihin yaşı elde edilir.

Peabody Resim Kelime Testi

2-12 yaş arası çocuklara uygulanan bir testtir. Özellikle alıcı dil becerilerini , kısaca kendine söyleneni anlama becerilerini ölçmek için kullanılır.

Projektif Testler

Luisa Düss Psikanalitik Hikayeler Testi

Bu testte çocuklara bazı kısa öyküler okunur ve çocuğun bu öyküyü devam ettirmesi ve tamamlaması istenir. Çocuğun cevapları yorumlanarak, eğer varsa, kaygı, korku ve komplekslerine ve bunların nedenlerine ulaşılmaya çalışılır.

Beier Cümle Tamamlama Testi

A (6-18 yaş) ve B (13 yaş ve üzeri) formu şeklnde iki formdan oluşmaktadır. Kurumumuzda 6-18 yaş aralığını ölçen A Formu kullanılmaktadır. Çocuktan yarım bırakılmış cümleleri okuması ve dilediği gibi doldurması istenir. Verilen cevaplara göre çocuğun geçmiş ve gelecek algısı, anne ve baba algısı, kendilik algısı, arkadaşlarına karşı tutumu, karşı cinse karşı tutumu, korku ve kaykıları, suçluluk duygusu, iş veya okula karşı takıındığı tavır değerlendirilir.

Psikolojik Değerlendirme Ölçekleri

Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği

Ülkemizde 9-13 yaş arası çocuklara uygulanmaktadır. Çocuğun kendini değerlendirdiği bir envanterdir. Sorulan sorulara son iki haftasını düşünerek yanıt vermesi istenir. Bu yanıtlardan elde edilen puanlara göre çocuğun depresyon düzeyini gösterir.

Çocuklar İçin Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri

Genel olarak 9-14 yaş grubuna uygulanır. Çocukların kendilerini nasıl hissettiklerini değerlendirerek, kendilerinin doldurduğu bir envanterdir. Verilen yanıtlar değerlendirilerek çocuğun kaygı düzeyi bulunur.

Pierre-Harris Benlik Algısı Ölçeği

9-16 yaş arası çocuklara uygulanmaktadır. Çocuktan verilen maddeleri evet/hayır şeklinde doldurması istenir. Çocuklarda benlik algısını, bu algının gelişimini, boyutlarını ve çevreyle ilişkilerini ölçer.Çocuğun verdiği cevaplar puanlanır ve bu puanlardan çocuğun öz kavramının yüksek veya düşük olduğu belirlenir.

Anne Baba Tutumu Envanteri

Bu envanter, çocuğun anne babasını düşünerek doldurduğu bir envanterdir. Çocuğun gözünden, anne ve babanın ebeveynlik tarzlarını görebilmeyi amaçlar. Çocuğun verdiği cevaplara göre anne-baba tutumu Demokratik, Otoriter veya İlgisiz olarak yorumlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir