Cinsel İşlev Bozukluğu Nedir?
Yaşamımızın çeşitli dönemlerinde, çok çeşitli etmenlerden kaynaklanan, çoğunluğu psikolojik kökenli cinsel sorunlar yaşayabiliriz. Kadınlarda ve erkeklerde benzer ya da farklı biçimlerde ortaya çıkan bu sorunlar zamanında müdahalelerle çözülemediğinde, iyileştirilemediğinde, bireylerin eşleriyle olan ilişkilerini, aile, iş ve sosyal yaşantılarını ciddi boyutlarda etkileyebilmektedir. Doğru ve etkili çabalarla zamanında çözülemeyen ve iyileştirilemeyen sorunlar, ilişkinin kopmasına, evlilik birliğinin dağılmasına da sıklıkla neden olmaktadır.
Kadınlarda ya da erkelerde ortaya çıkan cinsel sorunlar, sıklıkla kesin bir şekilde iyileştirilebilen psikolojik sorunlardır. Sorunun niteliğine ve eşlik eden özelliklere göre kısa ya da göreli olarak orta vadede sonuç almamızı sağlayan etkili yaklaşım ve tekniklerimiz mevcuttur.
Cinsel İşlev Bozuklukları Nelerdir?
Psikoterapi çalışmalarıyla çözüm ürettiğimiz belli başlı cinsel sorunlar şunlardır:
Kadınlarda,
- Vajinismus ve ağrılı cinsel ilişkiye ilişkin sorunlar,
- Cinsel istek azlığı, cinsel tiksinti, uyarılma ve orgazm olamama ile ilgili sorunlar
- Menepoz dönemi sorunları,
- Cinsel kimlik ve eğilimle ilgili sorunlar,
- Cinsel istismar, taciz ve ensest’e ilişkin sorunlar
Erkeklerde,
- Cinsel istek azlığı, cinsel tiksinti, uyarılma ve orgazm olamama ile ilgili sorunlar,
- Sertleşme, erken ya da geç boşalma ile ilgili sorunlar,
- Cinsel kimlik ve eğilimle ilgili sorunlar
Yaşantımızın çeşitli evrelerinde, klinik olarak “cinsel işlev bozuklukları” olarak adlandırılan sorunlar sadece ilişkimizi, evliliğimizi değil, çalışma ve sosyal hayatımızı da olumsuz olarak etkiler ve yaşam kalitemizi, doyumumuzu düşürür. Psikolojik nedenlere dayanan cinsel işlev bozuklukları sıklıkla psikolojik yaklaşım ve tekniklerle iyileştirilebilen ve çözülebilen sorunlardır.
Vajinismus Nedir?
Vajinismus; cinsel ilişki esnasında vajinal kasların istemsiz bir şekilde kasılarak vajinal girişe izin vermemesi veya ağrılı bir şekilde olmasına neden olan patolojik bir durumdur. Kadının cinsel ilişkiye girmeyi istemesine ve organik bir engel olmamasına rağmen, çeşitli korku, kaygı ve endişeleri nedeniyle ilişkiye izin verememesi hali olarak da ifade edilebilir.
Çoğunlukla ergenlik ve ilk gençlik dönemlerinde bilinçaltına yerleşmiş korkular, yanlış bilgi ve inançlar nedeniyle, vajinal kanalın dış kısmındaki pelvik kaslar istemsiz (iradi olmayan bir şekilde) kasılırlar ve vajinal girişise izin vermezler. Vajine girişi o kadar gergin ve sert bir hal alır ki, penisin buraya yapacağı baskı şiddetli ağrı ve acıya neden olabilir ya da kişinin içinde bulunduğu panik hali nedeniyle şiddetli ağrı algısına yol açabilir.
Vajinismus ya da Vaginismus Sorununda İstemsiz Kasılmalar
Kadın, yaşadığı bu dehşetli korku ve kaygı nedeniyle, bazı durumlarda penisin vajinal bölgeye bile yaklaşmasına izin vermeden istemsiz bir şekilde eşini iterek kendinden uzaklaştırırken, pelvis bölgesi kaslarını kasarak bacaklarını girişe izin vermeyecek şekilde kapatır.
Bazı durumlarda, penisin vajinanın dış duvarına temas edişine kadar herşey yolunda gider ancak bu aşamada aniden istemsiz kasılmalar ortaya çıkar ya giriş gerçekleşemez ya da ağrılı bir şekilde gerçekleşir. Bu istemsiz kasılmalar vajinal muayene esnasında ya da vajinaya tampon yerleştirme esenasında da ortaya çıkabilir. Bir cinsel işlev bozukluğu olan vajinismus sorununun, ülkemizde her on kadından birinde ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Vajinismusun Belirtileri Nelerdir?
Bazı durumlarda vajinismus sorunu yaşayan kadınlar cinsel birleşmeyi bile düşünemezler ve denemeye bile girişemeyebilirler. Sıklıkla rastlanan durum, ön sevişme sürecinde her şey yolunda giderken, cinsel birleşme aşamasına gelindiğinde, aniden ortaya çıkan şiddetli panik duygusu nedeniyle vajinal girişe izin verilmez, vajinal kasılma, kasıkların ve bacakların kasılması ve eşi iterek uzaklaştırma tepkileri gösterilir.
Vajinismus sorununu yaşayan kişilerde, sıklıkla genel bir anksiyete zemini gözlemlenir veya takıntılı düşünceler, özgül fobiler gibi başka bazı psikiyatrik semptomlar eşlik edebilir.
Bir vajinismus sorununda genel olarak aşağıdaki belirtileri görebiliriz:
- Cinsel ilişkiden korkma, bacakları çekerek ve eşini iterek cinsel birleşmeye (penetrasyona) izin vermeme
- Vajinal kasların kasılması nedeniyle cinsel birleşmenin zorlayıcı ve ağrılı bir şekilde ya da kısmi olarak gerçekleşmesi
- Jinekolojik muayeneye veya vajinal ultrasona izin vermeme
- Vajina içine parmak, pet, tampon, fitil ya da başka ilaçları sokamama
Vajinismus sorununu, cinsel ilişkiye girme aşamasında dehşetli bir korku ve panik tepkileri ile birlikte ilişkiye girememe ya da tamamlanmamış ağrılı bir ilişki yaşamak şekilinde ifade edebiliriz.
Vajinismusun Tedavisi Nasıl Olur?
Vajinismus’un tedavisi yalnızca çeşitli psikolojik yaklaşım ve yöntemlerden yararlanarak sağlanır. Terapistlerin önemli bir kısmı bilişsel-davranışçı terapilerden yararlanarak, diğer bir kısmı da bütüncül psikoterapilerden yararlanarak sorunun çözümünü sağlamaya çalışır.
Terapi süreci, neden ya da nedenler tespit edilerek onların kalıcı bir şekilde ortadan kaldırılmasını içerir. Ancak bazı terapistler nedenleri araştırmak ve tedavi etmek yerine, semptomu ortadan kaldırmayı tercih edebilir ve başarılı da olabilir. Ancak bizim tercihimiz, diğer konulardaki çalışmalarımızdaki gibi, vajinismus konusunda da, semptomları ortaya çıkartan psikolojik zemini ve nedenleri kalıcı olarak ortadan kaldırmak, temizlemek ve tedavi etmektir.
Çalışmalarımızda bütüncül psikoterapi yaklaşımı zemininde, bilişsel-davranışçı tekniklerden, hipnoterapi, regresyon terapisi, yönlendirilmiş imgelem, vb. uygulamalardan yararlanarak, bilinç altı yapılarda, sorunun kalıcı çözümüne ve iyileşmeye yönelik değişimler yaratmayı amaçlarız. Yaralandığımız çözüm odaklı yaklaşım ve teknikler, kalıcı iyileşmeye kısa sürelerde ulaşmamıza imkan verir.
Ortak nedenselliklere ancak kişiye özgü işleyişe sahip vajinismus sorununu, basit, zorlayıcı olmayan bütüncül yaklaşımımızla ve özgül teknik çalışmalarımızla, kısa sürede, kalıcı bir şekilde iyileştirebilmekteyiz.