Bireysel Psikoterapi Nedir/Faydaları Nelerdir?
Bireysel terapi kişinin yalnızca kendisiyle sürdürülen psikoterapi türüdür. Daha çok, çözüme kişinin kendi bireysel dinamiklerinden ulaşılabileceği durumlarda tercih edilir. Bireysel psikoterapide psikolog tarafından bazı psikolojik testler uygulanabilir. Ancak kişinin şikayetçi olduğu sorunun ilişkisel ya da ailesel faktörlerden kaynaklanıyor olması bireysel psikoterapiyi dışlamaz. Aksine bu durumlarda da son derece etkili olduğu klinik deneyimlerimiz arasındadır
Bireysel terapinin nihai hedefi çeşitli nedenlerle kişide oluşan psikolojik sorunların giderilmesini sağlayarak kişinin daha doyumlu ve mutlu bir yaşam yolculuğu sürmesinin önünü açmaktır.
Bireysel psikoterapiyi kişinin kendi iç dünyasına yaptığı bir yolculuğa benzetebiliriz. Psikoterapi bir yeniden keşif ve büyüme sürecidir. Hayata ve problemlerine farklı pencerelerden bakabilme becerisini kazanan kişi iç dünyası ile dış dünyasını bütünleştirerek doyuma ve rahatlığa ulaşabilir.
Eğitim, sosyo-ekomonik statü, etnik köken, yaş, cinsiyet gibi sosyal ya da demografik özellikler ile tedavi sonucu arasında açık bir ilişki yoktur. Herkese uygun bir terapi yöntemi vardır ve terapi, farkları ayırt etmeksizin herkes içindir. Aynı zaman da araştırmalar major depresyon, distimi, panik bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, bulimiya nevroza, evlilik sorunları, cinsel işlev sorunları, sınır kişilik bozukluğu ve çeşitli çocuk ve ergen bozuklukları da dahil olmak üzere pek çok farklı bozukluk için sayısız iyileştirici terapi olduğunu göstermektedir. Hangi tedavinin etkili olduğuna hasta odaklı karar verilmelidir. Hastalık yoktur, hasta vardır.
Bireysel Terapi; ergen ve yetişkinlere yönelik terapidir. Genellikle 50 dk sürer. Bu süre tüm dünyada en verimli kabul edilen süredir çünkü artması veya azalması durumunda terapi süreci olumsuz etkilenmektedir. Bireysel Terapi olağan dışı durumlar haricinde haftada bir seans olarak yapılandırılır.
Psikoterapi sihirli bir değnek misali 1 ya da 2 görüşmede etkili olmaz. Bu şekilde etkide bulunabileceğini iddia eden ‘kişiler’ yanıltıcı bir reklam yapmaktadır. Uzun bir dönem boyunca sizi etkilemiş bir rahatsızlık, bir anda ortadan kaldırılamaz.
Psikoterapi süreci uzmanınızla geçirdiğiniz haftada bir saatten ibaret değildir; seans dışı uygulamalar ile tüm haftaya yayılır. Ortalama bir terapi süreci 8-14 hafta arası sürer. Bu süre, çoğu danışanın gözünü korkutur fakat düzenli devam edilen bir terapi sürecinin etkisi kalan tüm hayatınızı olumlu yönde etkiler.
Bireysel psikoterapinin hedefleri/amaçları/faydaları;psikoterapiye başvuran kişiye ve başvurulan psikoterapiste göre şekillenir.Çok farklı psikoterapi ekolleri, okulları ve metotları vardır. Psikoterapistin kişiliği, eğitimi, ehil olup-olmadığı, bilgisi, deneyimi, bağlı olduğu terapi disiplini; psikoterapinin nasıl seyredeceğini belirleyen temel unsurlardandır.Psikoterapiye başvuran kişinin nasıl bir ruhsal yapısı olduğu da en önemli unsurlardandır.Kişi; psikoterapiden ne beklemektedir? Psikoterapiye başlamak ve sürdürmek konusunda ne kadar isteklidir? Yaşadığı ruhsal güçlüklere kafa yormak istiyor mu?Çabucak kurtulacağı kestirme bir yol olmadığını kabullenip, terapistle beraber yola koyulmaya niyeti, umudu, sabrı, cesareti var mı?Hayatının ve terapisinin sorumluluklarını almaya karar verecek mi? Kararlı ve istikrarlı olmayı önemsiyor mu?Sadece günü kurtarmak ve sorunları sadece geçiştirmek mi istiyor? Kalıcılık ve istikrarla ilgili beklentileri var mı?Kişinin yaşadığı ruhsal güçlüğe göre, yapılacak PSİKOTERAPİ çalışması değişecektir.