Aile danışmanlığı, Aile Yasası (Family Law Act) çerçevesinde verilen danışmanlık hizmetine denir. Aile danışmanı , ailelerin hem aile içi hem de sosyal çevre ile olan ilişkilerinde yaşadıkları sorunları tespit eden çözümü için yöntem geliştiren, bozulmuş aile sistemini onarmaya yönelik önlemler alan ve uygulamaya koyan, aile, birey veya çiftlere özel müdahale teknik ve stratejileri içeren hizmet sunan kişidir. Aile danışmanı, ilişkiler açısından sorunları olan insanların, evlilik, ayrılık ve boşanma sırasında, çocuklarla ve aile ile ilgili kişisel veya kişiler arasındaki sorunların üstesinden daha rahat bir şekilde gelmelerine yardımcı olmaktadır. Aile danışmanlığı, bir bütün olarak aile sistemi üzerine odaklandığı için diğer danışmanlık türlerinden farklılaşır. Birey sorunlu olarak tanımlanmaz, bunun yerine aile sisteminin sorunu tespit edilir. Çünkü aile sisteminde ilişkiler fonksiyonelliğini ve bireylerin davranış örüntülerini anlamak için aileye bir bütün olarak bakmak gereklidir.
İlişkimizde veya evliliğimizde sorunlar yaşıyoruz fakat ikimizde bu beraberlikten vazgeçmek istemiyoruz diyorsanız birlikte çözüm yolları geliştirebiliriz. Burada temel amaç bireylerin kendilerini değiştirme çabalarına destek olmakla birlikte partnerini değiştirme çabasını da durdurmak, her bir eşin ilişkideki istek ve ihtiyaçlarının açıklanması , çatışma noktasında kişinin kendi katkısını tanıması, her bir eşin duygularını ifade edebilmesidir.
Unutmayın ki , her çiftin üç parçası vardır. SEN, BEN,BİZ. Her biri diğerini daha mümkün kılar. İlişki ve evlilik BEN’ leri koruyarak BİZ olabilmektir.
Aile sorunları için profesyonel destek alma eğilimi giderek artmaktadır. Aile içi uyum sorunları, eşler arası iletişim problemleri uzman yardımı ile en sağlıklı şeklide çözümlenmektedir.
Aile içi sorunlar, çiftlerde iletişim problemleri aile terapisi uzmanı yardımıyla çözülmektedir.
Aile danışmanlığı sürecinde öncelikle izlenen yolar ve aşamalar terapiye katılan eşlere detaylı olarak anlatılmaktadır. Eşlerin evlilik hedefleri belirlenmekte, daha sonra sorunlar tanımlanarak netleştirilmekte ve etkin iletişim becerileri eşlere kazandırılmaktadır. Aile terapisti eşlere sorunları kabullenme ve daha etkin başa çıkabilme becerileri kazandırmaktadır.
Özellikle aile ve çift ilişkilerinde problem yaşayan herkes bu terapi yönteminden yararlanabilir. Aile ve çift terapisinin çok geniş ve yaygın bir kullanım alanı vardır. Tüm psikiyatrik/psikolojik bozukluklarda, diğer yöntemlerle birlikte kullanılabilir. Kullanım alanlarından bazıları aşağıdaki gibidir:
- Çift ilişkileri
- Evlilik problemleri
- Boşanma
- Çocuk, ergen ve yetişkin ruh sağlığı
- Çocuk ve ergenlerde davranış bozukluğu ve okul problemleri
- Yeme bozuklukları
- Alkol ve madde kullanımı
- Kronik fiziksel rahatsızlıklarla
- Yas, kayıp ve travmalar
- Duygusal istismar, ihmal ve şiddet
- Aile yaşamında değişiklikler (iş değişikliği, taşınma vb.)
- Anksiyete ve depresyonu da içeren duygusal bozukluklar
- Ebeveynlik becerileri
- Üvey bireyi bulunan aileler destek.
- Psikoseksüel zorluklar
- Evlat edinme, üvey ebeveyn/çocuk ilişkileri
- Kendine zarar verici davranış
- Travma sonrası çocuklara, gençlere ve yetişkinlere destek
- Göç eden ailelere destek
- İş stresi
- Ekonomik problemler
Birçok durumda, diğer psikoterapi yöntemleri ve bazen de ilaçla tedavi yöntemi eşlik edebilmektedir.
Bazı durumlarda, aile ve çift terapisi yasal olarak önerilmektedir. Örneğin aile mahkemelerinde boşanma vb. bazı davalarda önce aile/çift terapisi önerilmektedir.
Aile ve Çift Terapisi Nasıl Yapılır?
Aile ve çift terapisi uygulamalarının farklı yöntemleri vardır. Bazı uygulamalarda tüm aile üyeleri aynı seansta bir araya gelirken, ağırlıklı olarak terapist aile üyelerinden bir ya da ikisini veya çiftleri tek tek görebilir.
Özellikle çocuk merkezli aile terapisi uygulamalarında, bazı durumlarda, çocukları öğretmenleri, okul rehberlik servisi ya da sosyal hizmet uzmanları ile görüşmeler söz konusu olabilmektedir.
Aile ve çift terapisi, duruma göre değişebilmekle birlikte, genellikle 8–24 seans olarak yapılmaktadır. Seans süresi 50 dakikadır.